keskiviikko 24. lokakuuta 2012


Lakukakku


Kun juhlimme kerralla kahden pojan synttäreitä, leivoin myös toisen kakun. Pian 8-vuotiaan poikamme herkkua ovat laku ja salmiakki. Siitä se idea sitten lähti :-)

Hyydytettyjä kakkuja olen tehtaillut jo useita ja niiden tekeminen sujuukin aika kivasti. ”Perinteiset täytekakut” eivät ole minua ikinä sytyttäneet, eivät ulkonäkönsä eivätkä makunsa puolesta. Nyt olen alkanut opetella modernimpaa täytekakun valmistamista, tai miten sen nyt sanoisi.  Kokeilin tällä kertaa mustaa sokerimassaa, kun ajattelin sen sopivan lakukakkuun. Ostin Ideaparkin Iloisesta Keittiöstä sokerimassaa, merkkiä en valitettavasti enää muista ja käärepaperit taisivat mennä kiireessä suoraan roskiin. Massa oli oikein helposti muokattavaa ja mukavan tuntuista työstää. Maku oli mieto, eikä mitenkään pompannut lakun maun yli.

Koristeiden suunnittelu jäi ajatuksen tasolle. Valmistelujen ja tiukan perhesetin kiireessä en ehtinyt kunnolla paneutua…. Ostin irtokarkkihyllystä mustia salmiakkipalleroita. Kun ne vaikuttivat yksin hieman orvoilta, pyörittelin kaapista löytyneestä vaaleanvihreästä marsipaanista samanlaisia palleroita myöhään edellisenä iltana. Niitä sitten lätkäisin siinä hötäkässä kakun päälle ja reunoille.  Facebookissa Maria kyseli, miten pallerot sai pysymään kakun päällä. Marsipaanipallerot eivät olleet ehtineet kuivua kunnolla ja pysyivät sitten vielä hieman tahmeina siinä kakun päällä ihan itsestään :D

Kakkupohja:

Voitele ja korppujauhota n. 24 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka. Ota esiin 3 isoa juomalasia. Riko lasiin 5 kananmunaa. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria ja kolmanteen lasiin jauhoseos, jossa n. 75 % vehnäjauhoja ja n. 25 % perunajauhoja.  Lisää n. 2 tl leivinjauhetta. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos taikinaan vähän kerrallaan varoen sekoittaen. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 35-40 min. Varmista kakkupohjan kypsyys koettamalla kakkua tikulla. Kun tikkuun ei jää enää taikinaa, kakku on kypsä. Suojaa pinta tarvittaessa paistamisen loppuvaiheessa foliolla, jotta se ei tummu liikaa. Anna kakkupohjan jäähtyä rauhassa ennen kumoamista.

Halkaise kakkupohja kolmeen osaan ja kostuta alimmainen pohja spritella, jota kuluu koko kakkuun n. 2 dl.

Lakutäyte:
Lakutäytteen ohjeen alkuperäinen versio löytyy Kinuskikissan sivuilta Täytteet-osiosta. Tässä hieman tuunattu versio ;)

n. 250 g Kick-karkkeja, –patukoita tai lakritsifudgea
n. 3 dl kuohu- tai vispikermaa
2,5 dl Flora Vispiä tai vispikermaa
(¼ dl vaniljakreemijauhetta)
1 purkki Lemon curd-sitruunatahnaa


Pilko Kick-karkit/fudget paloiksi ja laita ne kuohukerman kanssa teflonpintaiseen kattilaan. Lämmitä hiljalleen sekoitellen, kunnes karkit ovat sulaneet kermaan. Kaada vaahdotusta varten valmiiksi kulhoon. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi, sitten jääkaappikylmäksi, mielellään yön yli. Vatkaa täysin kylmänä jämäkäksi vaahdoksi.

Vaahdota myös toinen kerma. Yhdistä vaahdot voimakkaasti vatkaten. Käytä tarvittaessa vaniljakreemijauhetta, mikäli seos ei vaikuta tarpeeksi jämäkältä. Vaahdosta riittää täytekakun kahteen väliin reilu kerros.

Sivele Lemon curdia kakkupohjan päälle. Lusikoi puolet lakuvaahdosta lemon curdin päälle. Nosta päälle kakkupohjan toinen kerros, kostuta se ja toista sama uudelleen. Nosta päällimmäinen kerros kakun päälle ja kostuta myös se spritella. Jätä kakku ”tekeytymään” jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Musta sokerimassakuorrute:
Levitä kakun päälle ohut kerros kermavaahtoa, niin sokerimassa tarttuu siihen paremmin. Kauli mustaa sokerimassaa n. 500-600 g tomusokerin avulla n.-2-3 mm ohueksi levyksi. Nosta levy kakun päälle ja tasoita reunat. Leikkaa ylijäävä sokerimassa terävällä veitsellä pyöristäen kakun muotoon. Koristele haluamallasi tavalla. Oma koristelu oli ”tuulesta temmattu”, mutta aina ei voi voittaa! Ensi kerralla panostan suunnitteluvaiheessa enemmän!

Koko ohje on kirjoitettu ihanan 1 v. säheltäjän avustuksella, joten antakaa anteeksi jos on paljon virheitä! Konekin on sammutettu muutamaan kertaan, kun vihreänä hohtava käynnistys-nappi kuumottaa tuossa pienten sormien korkeudella... hohhoijaa tätä 1 v. touhua!?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti